tirsdag 19. april 2016

Europeisk møte i IFMSA: EuRegMe2016 i Hellas - Nina, Miriam, Sarika og Helene er Nmfs tropp

Fire norske jenter reiser i disse dager til Hellas for å representere Nmf på det europeiske regionsmøte i den internasjonale føderasjonen for medisinstudentforeninger (IFMSA). Her skal vi delta i diskusjoner knyttet til helse og menneskerettigheter, folkehelse og seksuell og reproduktiv helse – men også forebyggende medisin, migranters helse og mye mer!

Temaet for møtet er forebyggende medisin. Forekomsten, og andelen av dødsfall globalt som er forårsaket av ikke-smittsomme sykdommer øker, særlig i lav- og mellominntektsland. Det har vist seg at vi ikke klarer å behandle og utrydde disse sykdommene effektivt med medikamenter, og globalt skorter det på tilgangen til medisiner for å behandle sykdommene og følgene. Blant annet i Norge og i WHO har man anerkjent at vi ikke kommer til målet uten å satse på forebyggende tiltak. Det er særlig fire store risikofaktorer for ikke-smittsomme sykdommer som vi kan treffe med forebyggende tiltak: tobakksbruk, fysisk inaktivitet, usunt kosthold og skadelig bruk av alkohol.

Et tema som nødvendigvis kommer på dagsordenen er migranters helse, særlig i lys av at møtet avholdes i nettopp Hellas som så mange har hatt som første steg mot drømmen og en tryggere og bedre fremtid uten krig og konflikt i Europa. Situasjonen er nå mer betent enn noensinne, fordi de europeiske landene i større og større grad stenger sine grenser mot flyktningene. Dette til tross for at FN i 1951 vedtok Flyktningekonvensjonen, som nær alle europeiske land har signert. Konvensjonen skal sikre flyktninger mot å bli sendt tilbake til et område hvor de må frykte for egen sikkerhet. Dessuten skal den sikre flyktninger rett til arbeid, utdanning, dokumentasjon og rettshjelp. 20.mars trådte avtalen mellom EU og Tyrkia i kraft, som tillater deportasjon av flyktninger fra EU, i første omgang Hellas, til Tyrkia. Avtalens konsekvenser har vært spådd å være alvorlige med blant annet grove brudd på menneskerettigheter.

IFMSA jobber på regionalt og internasjonalt plan med politisk arbeid for å fremme interessene og meningene til verdens medisinstudenter. I Europaregionen har medlemsforeningene sammen bestemt at tre hovedtemaer skal prioriteres i dette arbeidet, slik at det regionale teamet har mulighet til å jobbe effektivt og målrettet. De tre områdene er:
            Mental helse

            Menneskelige ressurser for helse

            Handelsavtalen TTIP og helse

I Hellas skal medlemsforeningene, med oss som representanter for Nmf, diskutere disse tre temaene og politikken som skal føres på områdene. Mer om hvert av disse temaene kommer i blogginnlegg som følger!


Fire jenter som skal til Hellas:



Miriam Christ                                                                 Nina Berggren


Sarika Saggar                                                              Helene Kolstad Skovdahl

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar