søndag 13. mars 2016

Oppsummering av det som ble bestemt for IFMSA under GA

Nå er GA ferdig, og vi er tilbake i hjemlige trakter etter en fantastisk uke på Malta. Vi har fått masse motivasjon og flere verktøy til å gjøre Norsk medisinstudentforening enda bedre!

Hver dag på GA er det satt av tid i programmet til noe som heter ‘NMO hour’. NMO står for National Member Organization – Nmf er en NMO. Delegasjonene får der tid til å diskutere kandidaturene, presentasjoner av de som stiller til de forskjellige vervene, som blir presentert og policy statements som, kan oversettes med noe som meningsuttalelser, er foreslått og bestemmer seg for hva de skal stemme.

Policy statements er uttalelser som er utformet og foreslått av én eller flere nasjonale medlemsorganisasjoner og som må bli stemt inn. De representerer den internasjonale føderasjonen for medisinstudentforeninger (IFMSA) sine meninger og brukes i mange sammenhenger. De kan brukes av IFMSA i internasjonale fora for å vise hva IFMSA mener og av medlemsland som bruker de for å støtte deres arbeid nasjonalt.

I løpet av uken på GA er det mye diskusjon rundt de forskjellige meningsuttalelsene som har blitt foreslått. Delegasjonene diskuterer sine meninger med de som har skrevet uttalelsen, og endringer blir sendt inn helt frem til dagen før de skal stemmes over. IFMSA er opptatt av at meningsuttalelser skal representere meningene til så mange av medlemslandene som mulig, så mye av revideringsarbeidet går ut på å kutte ut deler som kun representerer meningene til noen få land, og legge til deler sånn at alle føler at uttalelsene blir relevante for deres land.

I år diskuterte vi disse meningsuttalelsene:
1.     Widening Participation in Medical Education
2.     Global Policy in Medical Education
3.     Asylum Seeker and Refugee Health
4.     Access to Medicines
5.     Vaccination
6.     Trade and Health
7.     Climate Change and Health
8.     Comprehensive Sexual Education
9.     Human Trafficking and Health

Den norske delegasjonen mente at alle var relevante for oss og var noe Norsk medisinstudentforening kunne stille seg bak. Vi foreslo endringer, og de ble tatt med! Det var utrolig gøy å kunne påvirke IFMSA sitt arbeid

I løpet av GA på Malta ble også søknader om nye medlemskap debattert. For at en NMO skal få fult medlemskap i IFMSA må man først søke om ”candidate membership”. Det var til sammen syv søknader om dette; fra Indonesia, Guinea Bissau, Antigua og Barbuda, Usbekistan, Senegal, Nicaragua og Malawi. Etter at søknadene var diskutert og stemt over fikk Antigua og Barbuda, Usbekistan og Malawi innvilget sine søknader. I tillegg søkte to NMOs, Kasakhstan og Ukraina, som tidligere har vært ”candidate members”, om fult medlemskap. Begge disse søknadene ble innvilget. Det betyr at IFMSA nå har 127 medlems NMOs fra 119 ulike land!

IFMSA er en kjempestor organisasjon, og det må derfor flere personer til for å kunne lede denne. Lederne innenfor IFMSA kalles ”Team of Officials” og består av 24 personer fordelt på ”Executive Board”, ”Regional Directors”, ”Standing Committees Directors” og ”Liaison Officers”. Under GA skulle fem av posisjonen i ”Excecutive Board” velges. Disse var:
·      President
·      Vice-president for activities (VPA)
·      Vice-president for finance (VPF)
·      Vice-president for capacity building (VPCB)
·      Vice-president for PR and communication (VPPRC)

Til president-vervet stilte kun en person, den nåværende lederen for SCOPE (standing committee on professional exchange), Omar Cherkaoui fra Marokko. Til VPA-vervet stilte også kun en person, Dominic Schmid, den nåværende lederen for Swimsa, medisinstudent foreningen i Sveits. Begge disse kandidatene ble stemt inn til excecutive board.

For vervene VPCB og VPPRC stilte to personer til hvert verv, noe som gjorde at diskusjonen vår under NMO hour ble mye større og at det ble knyttet stor spenning til valget. Til slutt ble Andrej Vujkovac fra Slovenia valgt inn til VPCB. Han er den nåværende ”Capacity Building Regional Assistant for Europe”. Som VPPRC ble Firas Yassine fra Libanon valgt.

Det vervet det var knyttet størst spenning til var VPF. Dette vervet står for tiden tomt, og det skulle derfor velges en person for året 2016-2017, og en person fra nå og frem til det nye ”Excecutive Board” trer i kraft i oktober. Det var 2 søkere til vervet frem til oktober, og begge disse kandidatene pluss en tredje kandidat søkte om VPF-vervet i perioden 2016-2017. Vi hadde lange og gode diskusjoner i NMO hour rundt hvem vi mente var de beste kandidatene til disse vervene og selve avstemningen under allmøtet var utrolig spennende. Til slutt ble det klart at den nåværende lederen for medisinstudent organisasjonen i Makedonia, Stefan Vasilevski blir VPF frem til oktober. For perioden 2016-2017 ble den nåværende økonomiansvarlige i Sveriges medisinstudent organisasjon (IFMSA-Sweden), Joakim Bergman valgt.

Både det å identifisere hvilke kvaliteter som var viktige til de ulike vervene, å diskutere de skriftlige og muntlige kandidaturene og ikke minst å observere selve valget var veldig spennende og lærerikt!


Uken på Malta gikk utrolig fort. Det har vært helt fantastisk å bli kjent med nye og engasjerte medisinstudenter fra hele verden. Vi har alle sammen lært utrolig mye som vi kommer til å ta med oss tilbake til Norge. Den norske delegasjonen takker for et fantastisk opphold og ser frem til neste GA i Mexico i august.


-Emma og Katja :) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar