søndag 13. mars 2016

Theme event: Change

Hei bloggen J  

Temaet for International Federation of Medical Students Associations (IFMSAs) General Assembly (GA) i mars 2016 er ”change”. I løpet av GA ble det arrangert to foredrag med fokus på dette temaet. Under det første foredraget presenterte flere medlems organisasjoner (National Member Organizations, NMOs) aktiviteter og prosjekter de gjør for å skape en positiv forandring. Alle foredragene tok utgangspunkt i FNs bærekraftige utviklingsmål.

NMOs som presenterte sine prosjekt under det første foredraget var Australia, Japan, Storbritannia, Canada-Quebec og Malta. Felles for alle delegasjonene var at de poengterte viktigheten av å engasjere seg som medisinstudenter!

Delegasjonen fra Australia snakket klima utfordringene verden står ovenfor. Selv om flere ulike grupper ofte kan enes om problemet er det vanskelig å finne arbeidsmåter og mål alle kan enes om. Da kan det være lurt å ikke kun se utfordringene på et internasjonalt nivå, men å også takle problemene på et nasjonalt nivå. Her kan man bruke FNs mål som verktøy for å påvirke nasjonens politikk. Samarbeid med eksterne organisasjoner er også viktig, da man ikke kan gjøre alt selv.

Delegasjonen fra Storbritannia snakket om hva FNs mål vil betyr for Storbritannia, innad i landet, og hvordan Storbritannia kan jobbe for å påvirke politikken internasjonalt. I følge delegasjonen er det viktig å arbeide sammen med partner universiteter og å utdanne deltagerne på konferanser om global helse. Dette kan gjøres ved å invitere eksterne foredragsholdere som snakker spesifikt om forskjellige aspekter ved FNs mål.
·      Hvordan kan disse målene forbedres?
·      Er helsemålene riktig strukturert?
·      Er alle marginaliserte grupper tatt hensyn til?

Delegasjonen fra Canada-Quebec snakket kort om den kanadiske regjerings involvering i globale spørsmål, både på et nasjonalt og internasjonalt nivå. Deretter fortalte de om spesifikke prosjekter Canada-Quebec har gjennomfører for å nå FNs mål. Den japanske delegasjonen tok for seg hvordan helsesektoren i Japen skal kunne være beskyttet mot eksterne krefter, som for eksempel jordskjelv. Utdanning ble sett på som en viktig nøkkel til dette og delegasjonen presenterte ulike prosjekter som de har satt i gang. Felles for prosjektene til både Canada-Quebec og Japan var utdanning av lokalsamfunnet og det å bruke medisinstudenter til å snakke om helserelaterte problemer til elever i grunnskolen.

Representanten fra Malta, Dr. Natasha Azzopardi Muscat, er leder av ”European Public Health Associate”. Det var spennende å få høre perspektivet til en tidligere medisinstudent som nå var ute i arbeidslivet. Selv om Europa har kommet veldig langt i arbeidet med folkehelse, er det enda mye arbeid å gjøre.
·      Er EU aktive nok i promoteringen av global helse?
·      Er alle folkehelse organisasjoner klare over FNs bærekraftige mål?
Dr. Muscat poengterte at det var viktig å aldri stoppe å engasjere seg, selv når man er ferdig med livet som student. Leger er utrolig viktige i arbeidet med å promotere helse.


Etter å ha deltatt på dette foredraget har vi lært viktigheten av å engasjere seg og å spre kunnskap til medstudenter og lokalsamfunn. Som medlem i Nmf (eller andre organisasjoner) har man muligheten til å påvirke, og det er utrolig viktig at man tar tak i denne muligheten og jobber for å øke kunnskapen og oppmerksomheten rundt helserelaterte spørsmål, både lokalt og nasjonalt.

-Katja :) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar