mandag 7. mars 2016



SCORP Session

Hei trofaste fans! I IFMSA er det seks ulike standing committees som arbeider innenfor hvert sitt felt. Nmf har under GA hatt de tre aktive deltagerene Lavin, Kashan og Åsmund i Standing Committee of Human Rights and Peace (SCORP). I SCORP blir det arbeidet med å skape en likeverdig og fredelig verden, med tro på interkulturell, internasjonal samt mellommenneskelig solidaritet. Forgjengeren til komitéen ble dannet allerede i 1983, med formål om å rette oppmerksomheten mot fordrevne personers problemer, samt å bistå med hjelpearbeidet. Oppsummert i ett ord handler SCORP om menneskerettigheter. Vi har deltatt på ulike sessions, small working groups (SWG) og forskjellige parallell sessions.


Åsmunds presentasjon av "Helsehjelp for alle". I etterkant av presentasjonen har vi blitt kontaktet av flere land som er interessert i å starte opp lignende prosjekter.


Mange prosjekter i Nmf er relatert til SCORP-arbeid. Dette gjelder for eksempel "Helsehjelp for alle", og MedHum. Åsmund presenterte Helsehjelp for alle under "project presentation", og Kashan og Lavin presenterte MedHum under "Activity Poster Fair". Mobile Meds ble også presentert under Activities Poster Fair, der vi på stående fot lagde postere som vi presenterte for de andre deltagerne med stor suksess.

Videre har vi i SCORP lært om FN, menneskerettigheter og bakgrunnshistorie.I tillegg har vi vært på spennende sessions som omhandler ekstremisme, tortur og flyktningshelse. Vi fikk et innblikk i hvordan konflikter kan ha en stor innvirkning på folkehelsen, og hva vi som helsepersonell kan gjøre for å hjelpe, og gjenkjenne pasienter med slik bakgrunn.

Vi var også med på å utvikle noen av programmene i Small Working Groups (SWG). Kashan deltok på External representation, Lavin på Foundraising, og Åsmund på Advocacy . "Extrernal representation" tok for seg hvordan man bør promotere et prosjekt, og hvilke fremgangsmåter som er mest hensiktsmessig. "Foundraising" fokuserte på ulike metoder for å drive en mest mulig effektiv pengeinnsamling som del av et prosjekt. Som markedsansvarlig for MedHum var dette en SWG Lavin fikk stor utbytte av. "Advocacy" tok for seg hvordan man kan utnytte kunnskapen man har til å promotere, påvirke og hvordan man skal drive lobby virksomhet for et prosjekt.










I tillegg var Åsmund med og arrangerte en 90 min session om migrasjonshelse med stor suksess. Flyktningstemaet var et ekstremt relevant tema på årets session!



Underveis i sessionene diskuterte vi ulike policy statements som skulle opp til stemming i plenary (allmøte) senere i uka. På denne måten fikk alle deltakere en mulighet til å komme med innspill og forslag til forbedringer. Policy statementene som var relevant for SCORP var "Asylum seekers and Refugees" og "Human Trafficking and Health". Dette var svært interessante temaer og det ble mye diskusjon!



Arbeid i smågrupper

I "Joint Session" dro vi på ulike sessions det det ble holdt forskjellige foredrag. Kashan deltok på "Children abuse", Åsmund på "Access to Healthcare" og Lavin på "Standing Session Exchange". "Child abuse" tok for seg hva og hvordan barnemishandling forgår, hva vi som helsepersonell kan gjøre for å bidra, og gjenkjenne pasienter med slik bakgrunn. "Access to Healthcare" omhandlet former for barriærer som kan hindre folks tilgang til helsehjelp, som for eksempel mangel på kunnskap, krig og væpnede konflikter. Vi hadde diskusjoner om hva som er de grunnleggende årsakene til at folk ikke får tilgang på tilfedsstillende helsehjelp, og prøvde å komme frem til løsninger og planer for å forbedre dagens situasjon. "Session Exchange" tok for seg hvordan man kan samarbeide om prosjekter på tvers av landegrenser.

 
Åsmund på SCORP party!


- Kashan, Lavin og Åsmund ;)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar