fredag 4. mars 2016

preGA 27.2. - 1.3.2016



Som en forberedelse til IFMSA sin generalforsamling (GA) arrangeres det preGA, altså pre generalforsamling. Her fikk vi som deltagere muligheten til å få et inntrykk av IFMSA sitt arbeid i en litt mer uformell setting før selve konferansen startet.

PreGA består av workshops innen ulike temaer. Dette året var det tolv forskjellige kurs å velge mellom. Av den norske delegasjonen ble fem stykker sendt på preGA, alle i ulike workshops. 


Thea deltok på ”Health Systems and Human Resources for Health” hvor blant annet helsesystem og dens oppbygning og forskjeller ble diskutert. Med dyktige trainers og et bredt spekter av nasjonaliteter ble det et spennende og utfordrende læringsmiljø. Den første dagen ble den mest teoretiske dagen med flere innføringer i hvordan et helsesystem er bygd opp, hvordan det fungerer og «Universal Health Coverage». Som en motpart ble dagen avsluttet med en film som viste konsekvensene og utfordringene av mangel på et godt etablert helsesystem.

De siste to dagene brukte vi mye tid på hvordan man skal angripe et helsesystem om man vil oppnå endringer, og ulike verktøy som kommer godt med i prossessen. Som innspill hadde vi ulike simuleringer for å sette all den nye kunnskapen ut i praksis. Vi fikk også besøk av Maltas helseminister som delte erfaringer innen alliansebygging.


Katja deltok på workshopen ”International training on disaster medicine”, som tok for seg et bredt spekter av emner. Vi lærte at en katastrofe er en situasjon hvor det er en ubalanse mellom hvilke ressurser man har tilgjengelig og hvilke ressurser man trenger. Det viktigste er å være godt forberedt.

For helsepersonell er en del av forberedelsen å kunne sortere hvem som trenger hjelp først etter en potensiell katastrofe. Dette kalles triage. Man har da 60 sekunder på seg til å evaluere pasienten og bestemme seg for om denne personen trenger behandling med en gang eller ikke.

Denne kunnskapen fikk vi testet ut i virkeligheten. Malta Røde Kors og hovedsykehuset på Malta arrangerte en ”real-life simulation” hvor vi fikk delta som observatører. Simuleringen gikk ut på at et skip med pasienter om bord måtte evakueres og vi måtte utøve triage på 70 pasienter. Muligheten til å delta på denne simuleringen rett etter at vi hadde lært teorien bak katastrofemedisin og triage gjorde dette til en uforglemmelig opplevelse.

Gjennom resten av workshopen lærte vi om mental helse i krisesituasjoner, sikkerhet for helsearbeidere, FNs struktur, etikk og menneskerettigheter.
Etter å ha deltatt på denne workshopen har Katja fått en ny interesse for global helse og ønsker å jobbe videre med dette når hun kommer tilbake til Norge.

Miriam deltok på workshopen med tema «Global health and budget prioritization». På denne workshopen lærte vi mye om global helse generelt, og vi tok for oss fem spesifikke globale helsemål.

Første dagen brukte vi på å bli kjent med de andre deltakerne, og vi fikk en introduksjon til hva global helse dreier seg om. Videre den dagen diskuterte vi de nye «sustainable development goals» som ble vedtatt i 2015, som etterfølgere til tusenårsmålene som gikk ut samme år. Vi hadde også et foredrag om «human resources for health» og problematikken med legemangel og hjerneflukt man ser i hele verden.

Den andre dagen av preGA snakket vi om seksuell og reproduktiv helse, tilgang på medisiner og bistandsarbeid. Vi lærte også om ikke-smittsomme sykdommer og klimaendringene, og hvordan dette påvirker global helse.

På dag tre gjennomførte vi en simulering hvor vi ble delt inn i tre fiktive land, og hvert land skulle – med de ressursene de hadde til rådighet – lage et budsjett hvor man prioriterte hvilke helseaspekter det var viktigst å satse på.
Vi syntes alle at preGA var utrolig lærerikt og veldig motiverende, og vi gleder oss masse til å ta med dette engasjementet, kunnskapen og de nye ideene vi har fått hjem til Norge!

Thea, Katja og Miriam :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar