lørdag 5. mars 2016

SCOPH sessions


I IFMSA har man flere forskjellige «standing committees», altså komiteer som jobber med ulike tema. På generalforsamlingen (GA) starter hver dag med at alle går til sine respektive komiteer for å høre på foredrag, jobbe i små grupper og diskutere ulike aspekter innenfor deres tema.

Thea og Miriam har deltatt på Standing Committee of Public Health (SCOPH).
Folkehelse er et komplekst tema og første dagen startet med en introduksjon og hva som venter oss de neste fem dagene. Hvert land fikk utdelt et «buddy-land», vårt ble Danmark. Vi fikk litt tid til å bli kjent med våre buddies, og vi snakket om hvilke ulike prosjekter innen folkehelse vi har i Norge og Danmark.

Vi ble også oppfordret til å skrive ned vår motivasjon og våre forventninger til GA. På denne måten kan vi bedre evaluere hva vi fikk ut av GA i etterkant.

Den første dagen lærte vi også om IFMSAs programmer, som er en ny måte for hele føderasjonen å registrere aktiviteten sin på. Det finnes i dag 12 ulike programmer, fordelt på 6 overordnete tema. Alle medlemsland kan søke om å få registrere sine aktiviteter innenfor det programmet som passer. Hvis aktiviteten blir godkjent, altså at den passer under programmets beskrivelse og mål, får man hjelp til å utvikle det og gjøre det enda bedre. Denne måten å registrere aktivitet på gjør også at det er lettere å samarbeide med andre medlemsland som driver med liknende aktiviteter. Ved å innføre programmer ønsker IFMSA å bedre kunne evaluere effekten av deres arbeid, hvor mange personer de treffer med sine aktiviteter og deres påvirkning som helhet.

Dag to startet med en rekke foredrag, blant annet om klimaendringer og helse, mental helse og Ebolautbruddet. Deretter fikk vi velge det temaet vi syntes er mest spennende og fortsatte å jobbe med dette i mindre grupper. Miriam valgte mental helse, og vår gruppe snakket om hvordan man skal få mental helse inn i all politikk. Det er viktig å snakke om mental helse på ulike plan for å kunne endre noe. Vi kom frem til at det viktigste er å drive med forebygging. 

Thea valgte gruppen om smittsomme sykdommer. Her diskuterte vi hvorfor neglisjerte sykdommer som feks ebola, hvor første tilfelle av sykdommen allerede ble oppdaget på 1970-tallet, først blir prioritert når spesielt den vestlige verden blir påvirket! Det er nødvendig å øke satsningen på forskning av neglisjerte sykdommer selv om det ikke er lønnsomt for legemiddelindustrien.

Dag tre startet med en simulering på smittsomme sykdommer. Vi ble inndelt i forskjellige land, med ulik tilgang på ressurser. I et av landene brøt det ut en sykdom, og vi skulle forhindre en epidemi. Det var en veldig spennende, artig og lærerik simulering om hvor mye som påvirker spredningen av sykdom, og hva man må ta hensyn til for å unngå dette.

Til slutt på dag tre ble temaet antimikrobiell resistanse (AMR) tatt opp. Her lærte vi definisjonen av AMR, hvorfor dette er et viktig tema å snakke om og hva vi som medisinstudenter kan gjøre for å forebygge dette.

Videre på agendaen har vi blant annet temaer som finansiering av helsehjelp og tilgang på helsehjelp. Til slutt er det satt av tid til å snakke med de andre medlemslandene om hva de jobber med og dele ideer. Kanskje vi til og med finner noen vi ønsker å jobbe sammen med om et prosjekt?

Vi gleder oss veldig til de siste to dagene!

Thea og Miriam :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar